Ppeterka oldala - tech, diy, hasznos

Hogyan ne írjunk blogot?

A Internet soha sem volt tökéletes, de sajnos a színvonal egyre mélyebbre süllyed. Aki valamely témában jártas, akár professzionális, akár hobbiszinten, nap nap után találkozik olyan, az általános mércét megütni nem képes szerzőkkel, akik sajnos tollat ragadtak... Pedig már Kazinczy is megírta:

Kazinczy Ferenc: A nagy titok (1808)

Jót s jól! Ebben áll a nagy titok. Ezt ha nem érted,
Szánts és vess, s hagyjad másnak az áldozatot.

Az apropó ma ez a poszt: Hogyan építsünk PC-t online

Jót

A jó téma aktuális, friss, és a célközönséghez szól. Igaz hogy 2016-ban, az asztali PC piac masszív mélyrepülése közben nem tűnik okosnak erről írni - de a kusza terméknevek, egymást felfaló termékgenerációk, fals marketingek miatt bőven van még amiről lehet és aktuális írni. Skylake, DDR4, DirectX12, hogy csak a felszínt kapargassam, azt is messziről.

De tegyük fel, hogy csak szalon-geek a célközönség, és nem tud PC-t építeni... Furcsa kombináció, de biztosan van ilyen. Nos ők viszont szerintem nem egy budget PC-re lőnek, hanem valamilyen szempontból erős gépet szeretnének - a cikk ezt a célt el sem akarja érni. Így mondjuk nem meglepő, hogy nem sikerül...

Jól

A cikkírás nem tréfadolog. Nem csak helyesen kell tudni írni, de a jó cikket a rossztól a megfelelő kontextus átadása különbözteti meg a legjobban. Ennél a cikknél most nem arról az esetről van szó amikor túl széles a látómező és a cikk értelmetlen részletekbe bocsátkozik...

Épp ellenkezőleg: ez az a terület ahol az írás masszívan félremegy: összesen egy db budget PC-t "rak" össze - azt is egyetlen egy konfigurátorból, meg sem indokolva, miért a kiválasztott alkatrészek kerültek a gépbe a végén. Ordít a cikkről hogy reklám.

Hogyan lehetett volna ezt korrekten csinálni?

 • Áttekintés: mik a lehetőségek az adott célok megvalósítására.
  • Pl: használt márkás gép vásárlás
 • Ha már konfigurátor - akkor nem csak egyet kipróbálni, hanem pl összehasonlítani a konfigurátorokat
  • Melyik jobb, miért, milyen szolgáltatásokat (nem) kínálnak?
 • Kommentek letiltása helyett reagálni rájuk. A párbeszéd fontos!
 • Korrekt alapismeretek:
  • Kultúrember beépített tápegységgel nem vesz Codegen házat, csak ellenségnek...
  • 400W-os táp, 50W-os platformhoz?

"Úgy nem jó ez, mint ahogy a lófasz nem furulya, majomsegg nem ibolya, se nem rózsabimbó." (Sztaki szótár oldaláról)