Ppeterka oldala - tech, diy, hasznos

DeepCool IceEdge Mini - toronyhűtő olcsón

A legújabb számítógépház projektbe azért is kezdtem bele, mert az előző - kialakítása, valamint a fizika sajnálatos makacssága miatt - túl hangos volt, főleg terhelés alatt.

Az új konstrukcióba viszont kisméretű toronyhűtőt terveztem, amit rengeteg keresgélés után a DeepCool IceEdge Mini személyében találtam meg. Megjegyezném, a gyártók által közölt méretleírások a hűtőknél fogalmam sincs, mit jelentenek, mert egyáltalán nincs összhangban a hűtők méretével, ráadásul a tesztekben ritkán fotóznak teljesen oldalról, úgy, hogy látsszon, a videokártyához képest mennyire magas. Ez a hűtő szinte pontosan olyan magas, mint egy jól megtermett videokártya, például az általam használt Radeon 7870-es kártya - így megfelel a tervezett házba.

Kellemes kis hűtő, de a szívembe méretén kívül leginkább az árával lopta be magát, mivel gyakorlatilag ropi árban megvásárolható.

Dráma

Persze mint minden ilyen "túl szép hogy igaz legyen" helyzetben, ebben is volt egy kis bibi: a hűtőn 3 eres, régebbi típusú csatlakozású a 8 centis ventilátor... A 4 tűs csatlakozóval szerelt Intel alaplapok ugyanis már nem tudják a 3 tűs ventilátorokat PWM-mel hajtani, ezért szegény ventilátor folyton teljes fordulatszámmal üzemelt. Becsületére legyen mondva, így sem volt hangos - de mégsem elégedtem meg ennyivel. Ha már lúd, akkor a pokolban is a sánta kutyát a PWM-es ventilátor, a másnak ásott gödörben!

A megoldás

Persze költséghatékony hűtőhöz hasonló, alacsony árú megoldást kerestem, egy olcsó hűtőre nem akartam sokat áldozni pluszban. A legolcsóbban beszerezhető 4 tűs ventilátor pedig (dobpergés): az Intel gyári hűtők ventilátora. Pláne hogy ilyen ugye - mint minden rendes háztartásban - akadt a ládafiában épp elég. Egy S775-ös hűtőről pattintottam le a ventilátort, ami óriási megelégedésemre passzolt a bordára, még a kis kallantyúi is jó helyen vannak.

Az eredmény

Olcsó, csendes, szívemnek kedves - kell ennél több? Egyelőre - legalábbis CPU hűtőből - nem...